Uitvaartverzekeringen

Is de uitvaartverzekering een levensverzekering?

September 08, 2016
Off

Een uitvaartverzekering is in principe geen levensverzekering. Er is sprake van een aantal overeenkomsten, maar er zijn aan de andere kant ook verschillen te benoemen. Het doel van een uitvaartverzekering is bijvoorbeeld heel anders dan dat van een levensverzekering. De levensverzekering is er om kapitaal op te bouwen, dekking te bieden bij invaliditeit of te sparen voor een pensioen. De uitvaartverzekering daarentegen heeft een heel ander doel. Deze is er om de kosten van de uitvaart te kunnen betalen. Het is een totaal ander doel, ook al lijken de dekkingen en de waarde van de verzekeringen in grote mate wel op elkaar.

Dekking en waarde

De dekking van zowel de levensverzekering als een uitvaartverzekering is standaard levenslang. Dat betekent dat de verzekering hoe dan ook uit zal keren. Dit is een ander type dekking dan bijvoorbeeld een autoverzekering die we voor een paar jaar kunnen afsluiten en die slechts uit zal keren wanneer we een claim indienen.
Ook het type waarde van de levensverzekering en de uitvaartverzekering is grotendeels gelijk. Het gaat in de beide gevallen om een vooraf bepaald bedrag dat op een later moment zal worden uitgekeerd. Het grote verschil hier is dat de uitkering van de uitvaartverzekering gebruikt dient te worden om de uitvaartkosten te voldoen.

Uitbetaling en de kinderen

Verschillen zien we wanneer we kijken naar de uitbetaling en de kinderen. De levensverzekering zal uitbetalen bij leven, zodat we daar op een later moment in ons leven gebruik van kunnen maken. De uitvaartverzekering zal echter juist uitkeren bij overlijden. Dat is een groot verschil. Bovendien zijn kinderen binnen een levensverzekering standaard niet meeverzekerd. Ze zijn dat standaard ook niet bij een uitvaartverzekering, maar het is wel mogelijk om ze tot hun 18e gratis mee te verzekeren. Bovendien is er tot hun 25ste sprake van een goedkopere premie per maand.